Meteen naar de content

Tech - Vroeger was alles beter

MAAR IS DAT WEL ZO?

ONTWIKKELING VAN KUNSTMATIGE VEZELS EN STOFFEN

De meesten kennen de uitdrukking wel, “Vroeger was alles beter”. Tijdens een rit op Esteban door de bossen, dwaalden mijn gedachten af naar vroeger.

25 Jaar geleden kocht ik mijn eerste paard, door haar te ‘redden’ van de manege waar ik reed. Ik herinnerde me hoe ik altijd met sporen reed, gewoon omdat die bij de outfit hoorden. Hoe ik vaak zonder cap reed. Hoe mijn paard op stal tig dekens op kreeg. Hoe ik haar inpakte in de meest vreselijke niet ademende beenbeschermingen.

©Rene-Philippe

Bitfitting, saddle fitting, flexchair, het bestond toen allemaal nog niet. Maar gelukkig zijn de tijden veranderd! Natuurlijk kunnen dingen nog altijd verbeterd worden als het gaat om paarden, maar er is veel meer bewustzijn en technologie dan ooit tevoren.

SPORTKLEDING IS OOK VERANDERD

Eind jaren ’50, vond het Amerikaanse bedrijf Du Pont de eerste synthetische vezel uit: Spandex. De aanleiding hiervoor was de noodzaak voor een beter alternatief voor rubber in vrouwen ondergoed en kousen. Spandex was het startsein voor een nieuwe industrie rond kunstmatige vezels en stoffen.

Wat ben ik blij met deze uitvinding. Als ik weer terug in de tijd ga, kan ik me goed herinneren dat ik bijna elke dag naar mijn merrie Xaviera ging. Ik had geen auto, dus ik reed op mijn fiets van werk of huis naar de manege. Regen of zonneschijn, ik moest naar Saaf (zoals ik haar liefdevol noemde). En zodra ik klaar was met rijden, moest ik mijn (katoenen) ondershirt switchen voor een droge versie. Anders had ik het, vooral in de winter, heel koud in mijn natte, kouwe en klamme shirt op de fiets naar huis.

BUITENSPORTWINKEL

Dus, toen ik het technische ondergoed (base layers) ontdekte dat bij de outdoor winkels werd verkocht, was ik ontzettend enthousiast. De buitensportmerken waren veel verder dan de paardrijmerken als het ging om stoffen en afwerking.

Ik hoefde niet meer te switchen van ondershirt, en voelde me ook veel comfortabeler tijdens het rijden. Als ik even stopte met rijden bijvoorbeeld, voelde het katoen al snel koud aan. De nieuwe onderlaag met (soms gedeeltelijke) kunstmatige vezels werkte vochtafdrijvend, waardoor ik me behaaglijker voelde en veel minder koud.

WINDDICHT

Nog een geweldig item dat ik in de outdoorwinkel vond, was een winddicht vest en/of jas. De winddichte laag verhindert ook dat je te snel afkoelt. Super licht om te dragen en super ademend. Het windstopper vest dat ik kocht was eigenlijk voor fietsen ontworpen, maar de fit was ook prima voor paardrijden.

©Gore-Tex

Op een gegeven moment begon ik ook naar technisch ondergoed te kijken. Best een belangrijk stukje uitrusting voor elke paardensporter. De buitensportwinkel had een serie van onderbroeken van bijvoorbeeld Merino wol of een Polyester/wol mix. Die stoffen waren sowieso beter dan mijn gewone katoenen undies, omdat het vocht beter afdrijft, weg van mijn butt en zo dus mijn huid droog hield. Dit was een enorme stap vooruit voor mij. Vooral voor de 3+ uur ritten! Die katoenen undies maakten me kapot….letterlijk.

DRIRIDE™

Sinds mijn ‘ontdekking’ hebben nieuwe technologiën geresulteerd in nog betere stoffen. Nog betere waterdichtheid, nog beter ademend, betere vochtafdrijving, meer stretch, zachter op de huid.

Voor onze Breezy Boxer gebruiken we een combinatie van Polyamide en Polypropyleen. PP is een bijzondere vezel die we aan de binnenzijde van de Breezy Boxer gebruiken. Deze vezel is zeer hydrofoob (stoot water af), super licht en zeer ademend.

Dit betekent dat de binnenkant van ons ondergoed geen water kan vasthouden, maar dit juist afvoert naar de buitenlagen. Dit houdt je huid droog en vrij van pijnlijke plekken.

Naast deze geweldige eigenschappen voor sportkleding, is de vezel ook bacteriostatisch en anti-allergisch, wat het zelfs nog geschikter maakt voor ondergoed.

Klik hier om meer te lezen over DriRide™.