Hoppa till innehållet

Tekniken - Det var bättre förr

MEN VAR DET VERKLIGEN SÅ?

UTVECKLING AV KONSTGIVNA FIBER OCH TYGER

De flesta av oss känner nog till uttrycket "det var bättre förr". Men när jag red Esteban genom skogen, vandrade mina tankar till en tid för länge sedan.

För 25 år sedan "räddade" jag min första häst från ridskolan genom att köpa henne till mig själv. Jag minns att jag bar sporrar, bara för att de var en del av outfiten på den tiden. Jag åkte runt utan att bära hjälm. Min häst fick travar med täcken i stallet. Jag satte på benskydd som inte andades.

©Rene-Philippe

Bitfitting, sadelpassning, flexchair, det fanns inte förr i tiden. Men tack och lov har tiderna förändrats! Naturligtvis kan saker alltid förbättras när man arbetar med hästar, men det finns så mycket mer medvetenhet och teknik än någonsin tidigare.

SPORTKLÄDERNA HAR ÄVEN FÖRÄNDRATS

I slutet av 50-talet uppfann det amerikanska företaget Du Pont den första syntetiska fibern: Spandex . Motivationen bakom detta var behovet av ett bättre alternativ till gummi i damunderkläder och strumpor. Spandex tillkännagav starten av en ny industri kring konstgjorda fibrer och tyger.

Och jag är väldigt nöjd med denna uppfinning. För om jag går tillbaka i tiden igen kommer jag ihåg att jag gick till mitt sto Xaviera nästan varje dag. Jag hade ingen bil, så jag fick cykla från jobbet eller hem till stallet. Regn eller sol, jag var tvungen att åka till Saaf (som jag kallade henne kärleksfullt). Och när jag väl var klar med ridningen behövde jag verkligen byta ut min undertröja (av bomull) mot något torrt. Det hade varit fruktansvärt kallt om jag cyklade hem i en blöt, kall och kladdig skjorta.

FRILUFTSHOP

Så när jag väl upptäckte de tekniska basplaggen som såldes i friluftsbutiker kunde jag inte bli mer exhalterad. Märkena för friluftskläder var ljusår före hästsportmärkena när det gäller tyger och finish.

Jag behövde inte byta skjorta längre, men jag var också mer bekväm under ridningen. Exempelvis började bomullen nästan omedelbart kännas kall vid en kort paus. Det nya basskiktet med (delvis) konstgjorda fibrer drog bort fukten, så jag kände mig mycket mindre kall och obekväm.

VINDTÄT

Annan bra utrustning jag hittade i min friluftsbutik var en Windstopper-väst och/eller jacka. Ett vindtätt lager hindrar ditt baslager från att bli för kallt för snabbt. Det är superlätt att bära och har god andningsförmåga. Västen som jag köpte var egentligen designad för cykling, men passformen funkade också för ridsport.

©Gore-Tex

Vid något tillfälle började jag också titta på funktionella underkläder, en ganska viktig del av den "mjuka" utrustningen för ryttare. Friluftsbutiken hade en rad underkläder gjorda av till exempel merinoull eller polyester/ullblandningar. Så, tygerna var bättre än mina vanliga bomullsunderkläder eftersom de transporterade bort fukten från min rumpa och höll min hud torr. Det här var ett stort steg framåt för mig. Speciellt på dessa 3+ timmarsturer! Bomullen slet mig isär... bokstavligen.

DRIRIDE™

Sedan min "upptäckt" har ny teknik resulterat i ännu bättre tyger. Ännu mer vattentät, ännu mer andningsbar, bättre fukttransport, mer stretch, mjukare känsla.

Till vår Breezy Boxer använder vi en kombination av polyamid och polypropen. PP är ett funktionell fiber som vi använder på insidan av våra Breezy Boxers. Fibrena är extremt hydrofoba (avvisar vatten), superlätta och andas ordentligt.

Detta innebär att insidan av underkläderna inte håller kvar något vatten, utan driver ut det till det yttre lagret. Detta håller din hud torr och fri från sår.

Förutom de fantastiska funktionerna för aktivt bruk är fibern också bakteriostatisk och antiallergisk, vilket är utmärkt för just underkläder.

Klicka här för att läsa mer om DriRide™ .